Ser brevet konstigt ut? Klicka här »

Bättre liv. Bättre affärer.
2014-05-08


 
 

Vilken förändringstyp är du?

Att jobba tillsammans med Tomas innebär att vart annat år kastas ut i total förvirring. Plötsligt ifrågasätter han allt vi gör och undrar om vi ska göra något helt annat istället - ska vi börja jobba med rekrytering, gå tillbaka till IT-branschen eller kanske rent av börja sälja schampo? Varför då, undrar jag, varför ska vi göra något helt annat när vi tycker att det som vi håller på med är så fantastiskt roligt och inspirerande? Kan vi inte bara förbättra det vi redan har?

Det här avspeglar sig i allt vi gör - jag gör ofta och gärna små förändringar både privat och på jobbet. Jag gillar helt enkelt att göra nya saker. Jag handlar gärna en ny sorts flingor till frukost, går på föreläsningar och utställningar om de mest skiftande ämnen och lär mig nya metoder och teorier på jobbet. Men när det kommer till stora förändringar, som att kasta sig ut i det helt okända, känner jag motstånd.

Tomas är precis tvärtom - han gillar de stora förändringarna men vill känna trygghet och stabilitet i de små sakerna, där han gillar att göra samma saker under lång tid. Han gillar sina vanor och tröttnar inte så fort, han vill ha samma flingor till frukost varje dag, ägnar sig helhjärtat åt ett och samma fritidsintresse och håller sig till sina vardagliga vanor och rutiner - i ungefär två år. Sedan är det dags - och då är det stora förändringar på gång.

Efterhand har jag insett att det är bra att Tomas regelbundet ifrågasätter vad vi gör i stort. Eftersom jag tycker att det är jobbigt med dessa stora uppbrott, har jag en tendens att förbättra och utveckla utan att ifrågasätta om jag förbättrar och utvecklar rätt saker. Tomas har insett att vi inte behöver börja från början och göra något helt nytt lika ofta om vi ständigt jobbar med förbättringar och utveckling av det vi har.

Förändringar är en allt större del av våra liv och idag krävs det att vi ska vara förändringsvilliga, men när det kommer till kritan tycker många att förändringar är jobbigt, skrämmande eller onödigt. En del av oss tycker det är värst att bryta och göra något helt nytt och okänt, andra tycker det är svårast att ändra sina dagliga vanor och rutiner. Det som är inspirerande för en del, är svårt för andra.

Det har tagit Tomas och mig ett bra tag att inse, att våra olikheter när det gäller förändringar är bra. När det gäller små förändringar står jag för flexibiliteten, medan Tomas står för stabiliteten. När det gäller stora förändringar, byter vi roller. Vi hjälper varandra att vara kreativa i olika delar av vårt liv, utan att för den skull tappa bort det vi kan och det vi redan gjort.

Vilken typ av förändringar faller sig naturliga för dig? Har du lätt för att variera din vardag, utveckla det du har och gillar att jobba med små ständiga förbättringar? Bra - fortsätt med det!

Gillar du att med jämna mellanrum ifrågasätta det du håller på med och kasta dig ut i något helt nytt? Bra - fortsätt med det!

Båda typerna av kreativitet och förändringsvilja är bra, men det finns också svagheter i båda sätten att förändra. Knepet är att ta hjälp av någon, som är olik dig själv i sitt sätt att tänka, runt förändring och kreativitet. Ofta upplever vi de oliktänkande personerna som jobbiga och de förändringar de föreslår som onödiga, energikrävande och ibland till och med farliga. Men om vi lyckas bemästra motståndet och uppskatta att andra driver de förändringar som inte faller sig naturliga för oss, kan vi hitta en balans mellan innovation och ständiga förbättringar, mellan nytänkande och etablerad kunskap och mellan kreativitet och rutiner.Vill du också ha ett bättre liv och bättre affärer?

Genom att arbeta med människorna i organisationen, deras värderingar, tankar och beteende, vill vi skapa engagerade medarbetare som mår och presterar bättre. Det leder till effektivare organisationer, nöjdare medarbetare och ökad lönsamhet.
Titta gärna på vår hemsida så får du veta mer om oss.
www.apricotmanagement.se

Kontakta oss gärna så berättar vi mer
info@apricotmanagement.se

Telefon: 031-335 75 75
Tomas mobil: 070-773 01 30
Tomas e-post: tomas@apricotmanagement.se

Elisabets mobil: 070-773 01 37
Elisabets e-post: elisabet@apricotmanagement.se
Vill du inte ha fler nyhetsbrev från oss? klicka här »

Slogan